Народний депутат України VII скликання

Олександр Мочков

Погіршення прогнозу зростання реального ВВП

Експерти Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, науково-дослідних інститутів, а також провідних економічних інститутів НАНУ погіршили прогноз зростання реального ВВП за підсумками 2013 р. до 1,2% проти прогнозу зростання у 2,9%, зробленого у листопаді 2012 р.

Про це повідомляє Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, на сайті якого оприлюднено експертний консенсус-прогноз.

Погіршення прогнозів експертів та науковців щодо зростання ВВП говорить про те, що непрофесійні дії нинішньої влади впевнено штовхають Україну до економічної прірви.

В 2012 році замість очікуваних владою 3,8% зростання ВВП українська економіка продемонструвала лише 0,5% зростання.

На 2013 рік уряд знову заклав у бюджет втричі завищений прогноз ВВП на рівні 3,4%, в той час як експерти знизили свої прогнози до 1,2%, а міжнародні установи такі як Світовий банк та ЄБРР взагалі до 1%.

Результатом такого необґрунтованого бюджетного оптимізму буде недовиконання його дохідної частини на десятки мільярдів гривень, яких в кінці року не вистачатиме державі на виплату зарплат бюджетникам та виконання інших соціальних зобов’язань,.

Щоб зупинити падіння економіки, влада має припинити свій наступ на економічні права і свободи громадян та замість проведення недолугих реформ, перейти нарешті до вирішення реальних проблем, які шкодять економіці: корупція в судах та контролюючих органах, податковий та адміністративний тиск, невиконання законів та порушення прав власності.

Окрім того, має бути переглянутий Державний бюджет на 2013 рік з урахуванням реальної економічної ситуації.

Наприкінці 2012 року країна вже знаходилася лише за крок від економічного колапсу, коли на єдиному казначейському рахунку у грудні залишалося лише 0,5 млрд. гривень – це мінімум із серпня 2003 року.

Тому перш за все, треба скоротити в бюджеті на 2013 рік корупційні статті видатків, пролобійовані представниками правлячої партії для задоволення своїх бізнес інтересів.