Народний депутат України VII скликання

Олександр Мочков

Чинна влада в Україні знищує "парламентаризм"

Не маючи сталої більшості у парламенті, ПР намагається її здобути, позбавляючи в судах неугодних народних депутатів їх мандатів.
Вже п’ять народних депутатів (С.Власенко, А.Веревський, П.Балога, О.Домбровський та І.Марков) з різних причин були позбавлені мандатів народних депутатів. Йдучи таким шляхом, влада через суди може повністю змінити склад парламенту, знищивши як таке поняття парламентаризму в Україні.
Особливо незрозуміло виглядають такі дії влади на тлі її запевнень про євроінтеграційні прагнення. Адже позбавлення депутата парламенту його повноважень майже через рік після обрання не має нічого спільного ні зі стандартами демократії, ні з дотриманням законів в державі.
Якщо, як запевняє влада, ці депутати отримали мандат внаслідок спотворення вибору громадян, то наступним кроком має бути покарання конкретних посадових осіб, чиї дії чи бездіяльність призвели до таких порушень на виборах.
Зокрема, йдеться про представників виборчих комісій різних рівнів, правоохоронних органів та інших. Без притягнення до відповідальності конкретних винуватців позбавлення нардепів мандатів виглядає не відновленням законності, а боротьбою з парламентаризмом в Україні.