Народний депутат України VII скликання

Олександр Мочков

Шановні виборці, шановні громадяни України!

 

Минув рівно рік з дня прийняття присяги народними депутатами України 7 скликання. Для мене це перший досвід роботи у Верховній Раді, перший досвід відповідальності перед виборцями в якості народного депутата України. Цей рік минув дуже швидко, не можу сказати, що рівно та легко. Розуміння того, що тепер від кожного твого кроку залежить доля людей - робить ці кроки з кожним днем все виваженішими та продуманішими до дрібниць.
   Тільки через деякий час приходить розуміння, як саме ти можеш вчинити у тій чи іншій ситуації, використовуючи свої можливості та повноваження, як дієвіше допомогти чи до кого звернутися. За цей рік я направив близько 200 депутатських звернень, та тридцяти депутатських запитів.  Багато з них дійсно змогли вирішити не одне питання, яке турбувало наших громадян. Були відновлені права, чи покарані винні, виплачені належні кошти, відремонтовані дитячі садочки та школи. Але не всі депутатські звернення мали бажаний результат. При нинішній владі дуже тяжко, навіть народному депутату, добитись об’єктивності та неупередженості від правоохоронних органів, органів влади. Діють принципи кругової поруки, корупції та безвідповідальності чиновників. І зрозумівши це, я пообіцяв собі допомагати простим громадянам усіма можливими способами, в межах моїх повноважень. Ми разом будемо боротися за ваші права, і я впевнений, що переможемо!
   На сьогодні, у містах та районах Автономної Республіки Крим відкриті  громадські приймальні, у яких постійно ведеться робота з мешканцями півострова. Всього станом на 1 листопада 2013р. за допомогою до громадських приймалень звернулось - 569 осіб. Були як індивідуальні, так і колективні звернення. В основному люди звертаються за консультаціями юридичного характеру. З питань оформлення пільг, матеріальної допомоги, пенсій, земельних питань. Є звернення із законодавчими ініціативами, зі скаргами на свавілля чиновників і співробітників силових відомств. Мої помічники намагаються всім приділити максимальну увагу, підключаємо консультантів по напрямках. Коли видається така можливість, намагаюся особисто проводити прийоми громадян. Знаєте, це дуже важливо для мене, як для молодого політика. Багато хто з політиків встиг зачерствіти душею. Забути про те, що таке пряме спілкування з людьми, переклали всю цю роботу на підлеглих. Я вважаю, що це не правильно.
   Адже люди голосували за конкретну людину і конкретну політичну силу. І вони чекають, що саме ми будемо робити все від нас залежне для захисту їх прав та інтересів.
   Хотілося б сказати і про свою законотворчу роботу. На сьогоднішній день, я є автором і співавтором - 10 проектів законодавчих актів. З усіма проектами можна ознайомиться на сайті Верховної ради. Нажаль, не можу похвалитися, що хоча б один з них був прийнятий. Першими на розгляд ставлять політичні законопроекти, законопроекти вигідні владі. Дуже тяжко голосуються опозиційні, навіть самі актуальні та потрібні законопроекти. Але сподіваюся, що це все ще попереду. Ще чотири законопроекти зараз знаходяться на стадії розробки. Скажу чесно, законотворчість для мене абсолютно новий напрямок діяльності, дуже багато довелося дізнатися. При розробці будь-якого нового акту доводиться надзвичайно багато працювати, вивчати юридичну практику, давати правильні формулювання, вивчати досвід інших країн. Здавалося б, ну що тут складного. Відкриваєш будь який вже прийнятий закон, дивишся що працює, а що ні, і виправляєш. Ймовірно так думає і більшість наших виборців. Але реальність законотворчості далека від такого простого підходу. Будь-який проект, це сотні прочитаних і вивчених сторінок тексту, аналіз ситуації в галузі на яку впливатиме законопроект, написання кількох чорнових варіантів, це пошук компромісів.
   Адже буквально кожна буква, у разі її прийняття може змінити життя не одного громадянина нашої країни. Коли розумієш це, то усвідомлюєш всю свою відповідальність. Тому доводиться залучати консультантів і вузьких фахівців за напрямами. В подальшому, планую активізувати мою роботу в законодавчій сфері на ініціативах Комітету з питань інформатизації та інформаційних технологій та тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань Автономної Республіки Крим.
   Сподіваюсь, що це тільки початок плодотворного шляху і за результатом роботи життя наших громадян стане краще.

 

З повагою
Народний депутат України

О.Б. Мочков