Народний депутат України VII скликання

Олександр Мочков

Арешт Надії Савченко незаконно продовжили на два місяці

Продовживши арешт Надії Савченко на два місяці - це дикість.

Обвинувачення під час суду не навело жодного факту, який би свідчив про вчинення Надією Савченко будь-якого злочину.

Навпаки, злочинцями є терористи та особи, які спочатку викрали Надію на території України, перевезли і незаконно утримують її в Росії.

Це починає нагадувати найгірші тоталітарні радянські часи, коли людину поміщали до психіатричної лікарні за інакодумство.

Сьогодні всі занепокоєні примусовою експертизою, призначеною для Надії.

Є всі підстави вважати, що до Надії можуть бути застосовані тортури, в тому числі з примусовим застосуванням речовин різної природи, для тиску і вибивання свідчень проти самої себе. 

Міжнародна спільноту повинна не допустити вчинення чергового злочину проти людства. Міжнародні правозахисні організації мають вжити всіх засобів, щоб абсурдні звинувачення були відкинуті. Міжнародні організації мають надіслати своїх спостерігачів, які б постійно моніторили поводження з Надією Савченко в російських репресивних органах та унеможливили застосування до неї тортур в будь-якій формі.

Європейський суд з прав людини, як найшвидше має прийняти до уваги можливість застосування тортур аж до фізичного знищення засудженої та прискорити розгляд справи. Лідери держав світу, міжнародних організацій, посли миру, відомі та впливові особистості мають докласти всіх зусиль, щоб Надію звільнили та повернули в Україну.