Народний депутат України VII скликання

Олександр Мочков

Венеціанська комісія розгляне проект Закону України «Про внесення змін до Конституції України щодо посилення гарантій незалежності суддів»

Голова Конституційної асамблеї Л.Кравчук 29 березня надіслав на розгляд Венеціанської комісії проект Закону України «Про внесення змін до Конституції України щодо посилення гарантій незалежності суддів».

Законопроект розроблений під керівництвом А.Портнова і подається нібито на виконання вимог ЄС в контексті майбутнього підписання угоди про асоціацію (http://forbes.ua/nation/1350841-kak-portnov-hochet-perepisat-konstituciyu).

Основні положення проекту:

ВРУ позбавляється права обирати суддів безстроково. Замість цього парламент отримає право за поданням президента створювати, реорганізувати і ліквідувати суди.

Замість парламенту право безстроково призначати суддів отримає президент. Але зробити це він зможе лише за поданням Вищої ради юстиції. Також глава держави отримує право переводити суддів з одного суду до іншого. Зробити він це зможе тільки за поданням кваліфікаційної комісії суддів.

ВРУ позбавляється повноважень давати згоду на затримання та арешт суддів до винесення обвинувального вироку щодо них. Ці повноваження передбачається передати ВРЮ.

Всі судді, крім складу Конституційного суду, будуть обиратися на посаду безстроково.

ВРЮ отримує право призначати і звільняти суддів на адміністративні посади в судах загальної юрисдикції. Але робити вона це зможе тільки за поданнями відповідних рад суддів.

Пропонується змінити принцип формування складу ВРЮ (20 членів): 12 з них призначатиме з'їзд суддів, ще по 2 члени – з'їзд адвокатів України і з'їзд представників юридичних вузів і наукових установ. До складу ВРЮ, за посадою будуть входити голова Верховного суду України і Генпрокурор, голова КСУ і голова Ради суддів.