Народний депутат України VII скликання

Олександр Мочков

Голосування Верховної Ради України про призначення виборів у Києві – репетиція зірвання виборів Президента України у 2015 році

Партія регіонів 16 квітня ще раз довела: київська ситуація – це репетиція узурпації влади в країні.

Адже, згідно з ст.85 Конституції України і ст.16 Закону «Про вибори Президента України», Верховна Рада України призначає не лише вибори голів громад і депутатів місцевих рад. Верховна Рада призначає і вибори Президента України.

Це означає, що для нелегітимного продовження повноважень президента після 2015 року ПР достатньо заблокувати постанову про призначення виборів Президента України.

О.Лукашенко у сусідній Білорусі проводив референдум для продовження своїх повноважень. В.Янукович може скористатись ще простішим способом – підконтрольна йому фракція просто не проголосує за призначення виборів Президента України.

У такій ситуації єдиний вихід для опозиційних сил — діями застерегти владу від намірів реалізовувати подібні сценарії подовження повноважень органів влади. Орган, термін повноважень якого сплив, не має права функціонувати.

Тому, як вже заявлялось раніше, після завершення конституційних повноважень Київради 2 червня вона буде заблокована з метою унеможливлення її діяльності у неконституційний термін.