Народний депутат України VII скликання

Олександр Мочков

В ЗМІ з’явився документ КМУ «Прогноз державного бюджету України на 2014-2015 роки»

У 2015 р. темпи зростання економіки збережуться на рівні 3%, як і в 2014-му. Крім того, сальдо платіжного балансу залишиться негативним - $14,6 млрд. у 2014 р. і $12,7 млрд. в 2015 р.

Найбільш несподіваними виявилися індикативні прогнози структури доходів держбюджету. Податкові надходження з урахуванням перерозподілу ВВП через зведений бюджет на рівні не вище 30% вже наступного року зростуть на 42% порівняно з нинішніми і складуть близько 428 млрд. грн. (їх частка в держбюджеті - 84,3%), у 2015 році - 481 млрд. грн.

При зниженні ставок податку на прибуток і ПДВ з наступного року до 17% і 16% відповідно Мінфін закладає зростання надходжень від них на рівні 42% і 31%. Очікується, що податку на прибуток буде перераховано близько 74,2 млрд. грн. в 2014 році, а ще через рік - 74,4 млрд. грн., ПДВ – 219,6 млрд. грн. і 254 млрд. грн. відповідно.

Поява «Прогнозу державного бюджету України на 2014-2015 роки» чітко засвідчує. що уряд і надалі дотримується радянських принципів при формуванні прогнозних показників: якщо не має чим похвалитися у реальних справах, треба хвалитися планами.

Не зважаючи на доволі складну економічну ситуацію у світі, уряд України не відмовляється від завищування прогнозних показників розвитку економіки України.

За даними МВФ, у цьому році Україну можна вважати економічним аутсайдером серед країн СНД і Східної Європи.

Так, Фонд погіршив свій прогноз щодо зростання ВВП України з 3,4% до нуля.

За оцінками експертів, такий сильний вплив кризи на Україну пояснюється низькою конкурентоспроможністю її економіки, а також зволіканням влади в проведенні структурних реформ.

Як і попередні прогнозні документи, «Прогноз державного бюджету України на 2014-2015 роки» від КМУ з реальною ситуацією в економіці не має нічого спільного.

Крім того, зазвичай в Україні, такого роду документи не мають ніякого значення при формуванні бюджету на наступні роки.

У своїх «Прогнозах» уряд Азарова обіцяє досягнути взаємовиключних цілей:

- послабити тиск на підприємства та знизити податкове навантаження не проводячи реальних системних реформ,

- не зважаючи на доволі складну ситуацію на світових ринках, від яких українська економіка залежна, обіцяно зростання економічного розвитку та бюджетних надходжень.

Уряд і надалі займається окозамилюванням, демонструє лише видимість роботи, а не саму роботу.