Народний депутат України VII скликання

Олександр Мочков

Регіоналів та комуністів знову впіймали на кнопкодавстві

17 квітня ПР була піймана на кнопкодавстві. Спікер В. Рибак закрив пленарне засідання, проігнорувавши вимогу опозиції переголосувати два законопроекти.

18 квітня народні депутати від фракції ПР та КПУ знову голосували чужими картками. Регіонали В. Борт голосував за В. Омельченка, Т. Бахтеєва за О. Васильєва та С. Скубашевського, С. Скубашевський за Т. Бахтеєву, О. Кузьмук за О. Біловола, а також комуніст В. Самойленко за Є. Мармазова.

Не минуло й двох місяців після внесення змін до регламенту, що стосуються персонального голосування народних обранців, як регіонали з комуністами взялися знову порушувати закон, поновивши практику голосування «за себе та за свого друга».

Нагадаємо: у лютому і ПР і КПУ проголосували про відповідні зміни до закону про регламент.

Партія УДАР вимагає від голови ВРУ Володимира Рибака не покривати злочинні дії та припинити ігнорувати опозиційні сили та дотримуватися регламенту.

Ми вимагаємо у голови ВРУ переголосування усіх законів, ухвалених за допомогою кнопкодавства.

Необхідно повернутися до створення системи голосування, яка унеможливила б голосування замість інших – як того вимагає Регламент і як це було обіцяно спікером Рибаком.

Якщо до того депутати знов голосуватимуть не особисто, варіантом виходу з ситуації може бути голосування шляхом підняття рук до того часу, поки не буде запущено нова система Рада із сенсорною кнопкою.

Іншим варіантом — запровадження кримінальної відповідальності та позбавлення мандата за кнопкодавство.

Ми розуміємо, що причина кнопкодавства з боку влади – це відсутність реальної більшості для ухвалення рішень у парламенті.

01 березня 2013 р. В. Янукович підписав Закон №29-VIІ «Про внесення зміни до статті 47 Регламенту ВРУ». Згідно зі змінами, у разі виявлення на пленарному засіданні народним депутатом факту порушення вимог щодо особистого голосування шляхом голосування за іншого нардепа розгляд питання порядку денного на його вимогу зупиняється.

Головуючий на пленарному засіданні встановлює присутність відповідного депутата у залі засідань Верховної Ради. У разі його відсутності головуючий доручає Лічильній комісії вилучити картку такого депутата та передати її головуючому на пленарному засіданні. Після цього Рада має провести повторне голосування щодо пропозиції, яка ставилась на голосування останньою.