Народний депутат України VII скликання

Олександр Мочков

Україна займає п’яте місце у світі зі споживання алкоголю

За статистикою ВОЗ за 2012 р., Україна займає п’яте місце у світі зі споживання алкоголю (у 2011-му — було шосте) і друге — за рівнем смертності від цього соціального недугу у Європі.

Українці вживають 15,6 л чистого спирту на душу у рік. Попереду нас молдавани (1 місце — 18,2 л на людину), чехи (16,4 л), угорці (по 16,2 л) і росіяни (по 15,7 л). За словами глави парламентського комітету з питань охорони здоров’я Тетяни Бахтеєвої, сьогодні від алкоголю залежать від 1,2 до 1,5 млн. українців.

За даними Держстату України, у 2012 р. українці витратили на алкоголь та цигарки більше, ніж на освіту та одяг: витрати на алкоголь, цигарки і наркотики склали 76,1 млрд. грн. (7,7%), на одяг і взуття — 65,3 млрд. грн. (6,6%), на охорону здоров’я — 46,4 млрд. грн. (4,7%).

Відповідно до загальноприйнятих міжнародних норм, вимираючою вважається нація, яка вживає понад 8 л чистого спирту на душу населення на рік.

Сьогодні рівень споживання алкоголю в Україні є одним з найвищих у світі.

Ситуація із року в рік погіршується.

Зокрема, частка кінцевих споживчих витрат домогосподарств на алкоголь, тютюн, наркотики зросла з 1 кварталу 2011 року до 4 кварталу 2012 року з 6,3% до 7,8%.

Дані показники зростають на фоні зниження витрат на власне здоров’я (з 5,1 до 4,7 % за той самий період), на освіту (з 1,8 до 1,3 %).

Зростання споживання алкоголю матиме негативні наслідки для майбутнього нашої країни: зростання смертності, зростання злочинів та нещасних випадків, зниження рівня культури та освіченості.

Саме тому партія УДАР підтримуватиме ініціативи, спрямовані на зменшення споживання алкоголю, тютюну й наркотиків в країні та пропаганду здорового способу життя.