Народний депутат України VII скликання

Олександр Мочков

На боротьбі з піратством уряд хоче освоїти 1,4 млрд. грн.

Системна легалізація програмного забезпечення в органах державної влади завершиться до 2015 року. Голова Державної служби інтелектуальної власності М.Ковіня: орієнтовна вартість легалізації – 1,4 млрд. грн., поки з держбюджету виділено 100 млн. грн.

УДАР виступає проти піратства, особливо з боку держави. Однак, заявлена сума боротьби з ним є явно завищеною.

Легалізація програмного забезпечення може відбутися практично безкоштовно. В Україні є всі ресурси і можливості для впровадження відкритого програмного забезпечення.

Відповідна державна програма передбачає бюджетне фінансування, обсяг якого на два порядки нижче.

Постановою Кабміну від 30 листопада 2011 року № 1269 було затверджено Державну цільову науково-технічну програму використання в органах державної влади програмного забезпечення з відкритим кодом на 2012-2015 роки.

Обсяг її фінансування складає 41,843 млн. грн., у тому числі 37,688 млн. грн. за рахунок коштів державного бюджету, 4,155 млн. грн. – з інших джерел.

Відкрите програмне забезпечення не поступається "закритому" комерційному ПЗ за функціональністю, дозволить підтримати українських розробників ПЗ і залучити інвестиції в ІТ-індустрію.

УДАР вимагатиме від уряду звітування про перехід на відкрите ПЗ, зокрема витрачені на це кошти бюджету України.

Довідка: Open Source – програмне забезпечення широко використовується в урядових установах країн світу. В Європі його рекомендує запроваджувати Єврокомісія, розвиваються проекти переходу на вільне ПЗ державних та муніципальних установ Великобританії, Німеччини, Нідерландів, Франції, Данії, Фінляндії, Швеції, Норвегії та ін. У США, подібні рішення приймають окремі штати, а яскравим прикладом його тривалого використання на федеральному рівні є міністерство оборони. Широко запроваджують відкрите ПЗ країни, які активно розвиваються: в Азії (Китай, Індія, Південна Корея, Японія) та Латинській Америці (Бразилія). В Росії планується завершити перехід органів влади на використання відкритого ПЗ в 2015 році