Народний депутат України VII скликання

Олександр Мочков

Мінюст оприлюднив законопроект про вибори народних депутатів України по «проблемних мажоритарних» кандидатів

Мінюст виставив на громадське обговорення законопроект «Про повторні вибори народних депутатів України до Верховної Ради України VІІ скликання у деяких одномандатних виборчих округах у зв`язку з неможливістю достовірного встановлення підсумків голосування та результатів виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 р».

Партія «УДАР» вважає законопроект, запропонований Мінюстом, таким, що не відповідає на багато ключових питань щодо реалізації виборчого процесу. Тому має бути кардинально перероблений.

Насамперед, із законопроекту незрозуміло, хто буде формувати виборчі комісії – представники партій, які мають фракції у ВРУ 6 скликанні чи у 7 скликанні.

Можна припустити, що Мінюст, замовчуючи це питання, намагається просунути позицію, що вибори у 2013 році мають проходити згідно з Перехідними положеннями закону «Про вибори народних депутатів України».

Це означає, що виборчий процес організовуватимуть старі парламентські партії, не дивлячись на те, що сьогодні парламентський малюнок абсолютно інший. До прикладу, абсолютно незрозуміло, чому на виборах у 2013 р. у виборчих комісіях повинні мати квоту представники Народної партії Литвина – у парламенті поточного скликання така партія не представлена.

Крім того, законопроект Мінюсту не встановлює вимог до жеребкування подань непарламентських партій. «УДАР» принципово відстоює позицію, згідно з якою жеребкування подань до виборчих комісій має проводитись по кожній окружній виборчій комісії, по кожній дільничній виборчій комісії. Інакше і на перевиборах може застосуватись шахрайська схема, впроваджена ЦВК на виборах 2012 року, про жеребкування партій до всіх виборчих комісій.

Партія «УДАР» також вважає абсолютно нелогічним той факт, що за проектом Мінюсту, кандидати у народні депутати не повинні подавати до оприлюднення декларацію про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру.