Народний депутат України VII скликання

Олександр Мочков

Новий проект Конституції України буде готовий до кінця травня

Про це повідомив екс-президент України, голова Конституційної асамблеї Леонід Кравчук.

Серед пропозицій обговорюється скорочення числа депутатів – до 300, а також двопалатний парламент.Голова Конституційної асамблеї Леонід Кравчук стверджує, що новий проект змін до Конституції буде готовий до кінця травня.

Проте такий важливий документ знову готується майже таємно, без оприлюднення і належного обговорення пропозицій до Конституції. Широкому загалові залишаються невідомими напрацювання цього органу.

Більше того, реальні зміни до Конституції розробляються і будуть реалізовані поза парламентом і навіть поза Конституційною асамблеєю.

Про це свідчить активна підготовка влади до проведення «всеукраїнського референдуму», основним завданням якого є легітимація низки вигідних лише чинній владі нововведень. Зокрема, йдеться про запровадження виборів президента в один тур і скорочення повноважень парламенту.

Таким чином, через механізм референдуму влада намагається протягнути подальшу концентрацію влади в руках чинного президента.

Такі дії суперечать європейським стандартам демократії та ведуть до узурпації влади.

Партія «УДАР» очікує від Конституційної асамблеї чіткої позиції щодо спроб узурпації влади та брутального порушення демократичних норм. Зокрема, щодо антиконституційності нового закону про референдум.