Народний депутат України VII скликання

Олександр Мочков

Щодо приватизації об’єктів «Нафтогазу»

Уряд подав законопроект, яким знімаються законодавчі заборони на приватизацію об’єктів трубопровідного транспорту та газосховищ.

Про це йдеться в законопроекті № 2937 від 26 квітня ц.р. "Про внесення змін до деяких законодавчих актів з метою реформування НАК "Нафтогаз України".

У разі ухвалення закону, рішення щодо форми власності цих об’єктів (у тч щодо приватизації газотранспортної мережі) прийматимуться Кабінетом Міністрів України.

Представники КМ стверджують, начебто ухвалення цього закону «вимагає Європа» – хоча ЄС не ставить питання щодо зміни власності об’єктів трубопровідного транспорту чи газосховищ.

Влада лукавить, називаючи дозвіл на приватизацію ГТС та газосховищ «вимогами Європи». Насправді йдеться про спробу прибрати до рук стратегічний ресурс держави.

Європа не вимагає корупції. Європа не вимагає торгівлі національними інтересами.

Усі необхідні реформи в нафтогазовій галузі, і в тому числі модернізацію ГТС, можна провести без зміни форм власності.

Верховна Рада вже дозволила Кабінету Міністрів реорганізовувати НАК "Нафтогаз України", заборонивши при цьому приватизацію НАКу і компаній, які будуть створені в результаті його реорганізації.

Зміни до Закону України «Про трубопровідний транспорт», набули чинності 7 травня 2012 р. Відтак, нових законів з цього приводу приймати не потрібно.

Щоб уникнути корупції і торгівлі національними інтересами, ми вимагаємо:

Принципові для безпеки країни і фундаментальних прав людей законопроекти мають готуватися до розгляду ВР робочими групами з рівним представництвом усіх фракцій.

Успішний приклад такої роботи – ухвалені закони щодо боротьби з корупцією в рамках європейської інтеграції.

Такий саме підхід має застосовуватись і для інших законів, які критично важливі для країни