Народний депутат України VII скликання

Олександр Мочков

КМУ схвалив законопроект про вибори народних депутатів України по «проблемних мажоритарних» округах

Кабмін затвердив проект закону про проведення виборів у 7 округах.

Про це повідомив міністр юстиції Олександр Лавринович, інформує сайт Мін'юста.

Крім 5 округів, де ЦВК відмовилась встановити результати виборів, у законопроект потрапили округи Олександра Домбровського та Павла Балоги.

Влада знову демонструє цинізм і політику подвійних стандартів.

Говорити про «повторні вибори» в округах Балоги і Домбровського некоректно.

Адже немає ще рішення Конституційного Суду щодо позбавлення їх мандату.

Влада не бажає призначати виборів у Києві, посилаючись на «відсутність рішення КСУ». А у справі «повторних виборів» відсутність рішення КСУ їх чомусь не зупиняє.

Крім того, партія «УДАР» вважає законопроект, запропонований Мінюстом і схвалений Урядом, таким, що не відповідає на багато ключових питань щодо реалізації виборчого процесу. Тому має бути кардинально перероблений. Насамперед, незрозуміло з законопроекту, хто буде формувати виборчі комісії – представники партій, які мають фракції у ВРУ 6 скликанні чи у 7 скликанні. Можна припустити, що Мінюст, замовчуючи це питання, намагається просунути позицію, що вибори у 2013 році мають проходити згідно з Перехідними положеннями закону «Про вибори народних депутатів України». Це означає, що виборчий процес організовуватимуть старі парламентські партії, не дивлячись на те, що сьогодні парламентський малюнок абсолютно інший. До прикладу, абсолютно незрозуміло, чому на виборах у 2013 році у виборчих комісіях повинні мати квоту представники Народної партії Литвина – у парламенті поточного скликання така партія не представлена.

Крім того, законопроект Мінюсту не встановлює вимог до жеребкування подань непарламентських партій. «УДАР» принципово відстоює позицію, згідно з якою жеребкування подань до виборчих комісій має проводитись по кожній окружній виборчій комісії, по кожній дільничній виборчій комісії. Інакше і на перевиборах може застосуватись шахрайська схема, впроваджена ЦВК на виборах 2012 року, про жеребкування партій до всіх виборчих комісій.

«УДАР» сприймає постійні згадки Мінюсту про те, що «Кабінет Міністрів пропонує врахувати зауваження ОБСЄ» грубою маніпуляцією. Якщо б влада враховувала звіт ОБСЄ, то організатори фальсифікацій на виборах на 5 мажоритарних округах мали б відповідати за Кримінальним кодексом. Проте, жодного кримінального провадження проти фальсифікаторів відкрито не було.