Народний депутат України VII скликання

Олександр Мочков

Партія регіонів хоче зробити Інтернет стерильним від критики, прикриваючись суспільною мораллю

У ВР зареєстрований законопроект «Про захист інформаційного простору» (Законопроект №2208а, «Про внесення змін до Закону України "Про захист суспільної моралі" (щодо захисту інформаційного простору)», автор Володимир Олійник), який пропонують зобов’язати провайдерів:

на підставі рішення суду за зверненням підрозділу СБУ або органу внутрішніх справ про видаляти сайти або їх частини;

надавати протягом доби на запит підрозділу СБУ або органу внутрішніх справ, інформацію про послуги та їх користувачів;

не розголошувати інформацію про факт і зміст запиту підрозділу СБУ або органу внутрішніх справ.

На думку учасників ринку, формулювання в документі розмиті і можуть призвести до закриття майже будь-якого Інтернет-сайту. (http://www.kommersant.ua/doc/2208588)

>Партія регіонів хоче дістатися до єдиного джерела інформації, яке вона не може контролювати – Інтернету. Саме у цьому мета «регіонального» законопроекту №2208а.

Це вже не перша спроба обмежити діяльність української Інтернет-спільноти. Представники ПР послідовно борються за розширення прав правоохоронних органів, в тому числі і на мережу Інтернет. Достатньо згадати утиски популярних українських Інтернет-магазинів чи сервісів.

Для боротьби з опонентами влада вже вкотре хоче використати служби, які мали би охороняти громадян України.

Документ копіює найгірші практики недемократичних держав, які блокують доступ до світових пошукових сервісів чи соціальних мереж. При цьому йдеться не про захист суспільної моралі, а радше про блокування критики влади.

Такими темпами Україна скоро поповнить список країн-«ворогів Інтернету», який складає організація «Репортери без кордонів».

Законопроект фактично узаконює стеження через Інтернет. Провайдери мають надавати інформацію про користувачів, при цьому не повідомляючи їх про інтерес СБУ чи органу внутрішніх справ. При цьому автор законопроекту вказав, що документ не потребує консультацій з громадськістю.

Партія регіонів хоче максимально зачистити інформаційний простір перед виборами. Вони прагнуть змусити українців жити в реальності, вигаданій на Банковій. Проте історія вже неодноразово доводила, що люди можуть бачити і розуміти те, що відбувається навколо, краще за багатьох посадовців, і робити свої висновки.