Народний депутат України VII скликання

Олександр Мочков

Удосконалення виборчого законодавства є вкрай важливим питанням

Сьогодні удосконалення виборчого законодавства є вкрай важливим питанням політичного порядку денного. Тим більше, що зміни до виборчого законодавства є невід'ємною частиною підготовки держави до підписання Угоди про Асоціацію України та ЄС.

І місцеві вибори 2010 р, і парламентські вибори 2012 р., і недавні вибори мерів низки міст, зокрема Ялті, Алчевську та у Василькові, з усією очевидністю довели: необхідно мінімізувати можливості для фальсифікацій результатів виборів та використання адмінресурсу під час виборчого процесу.

Але такі зміни мають носити системний характер. Тому необхідно ухвалити Виборчий кодекс, який передбачатиме єдині правила до виборів.

Вибори до парламенту повинні відбуватися за пропорційною системою з відкритими списками. Крім того, має бути забезпечена паритетність представників влади та опозиції при формуванні Центрвиборчкому, а також робота за європейськими стандартами виборчих комісій і комісій з проведення референдуму.

У зв’язку  з цим, «УДАР» вважає за потрібне створити робочу групу з підготовки єдиного Виборчого кодексу.

За основу для роботи цієї комісії має стати проект Виборчого кодексу, який в цілому отримав схвальні відгуки Венеціанської Комісії.

Такий Кодекс має бути ухвалений парламентом до кінця року.

Лише у такому разі може бути забезпечене проведення чесних та прозорих виборів в Україні.