Народний депутат України VII скликання

Олександр Мочков

Україна потрапила на 137 сходинку за якістю доріг у рейтингу Світового банку

Україна не дарма в цьому році потрапила на 137 сходинку із 144 у світі за якістю доріг (у рейтингу Світового банку), адже дороги зараз в найгіршому стані за роки незалежності.
Виправдовуючись за неякісні дороги, чиновники завжди посилаються на «відсутність бюджетного фінансування» та «складні кліматичні умови».
Але насправді головна проблема українських доріг – це корупція серед чиновників та безвідповідальність нинішньої влади, яка навіть не ставить за мету покращити стан дорожнього покриття в Україні.
Адже погані дороги – це стабільне джерело доходів для чиновників-корупціонерів та бізнесу наближеного до влади, який завжди виграє тендери на будівництво доріг.
В результаті дороги будуються та ремонтуються фірмами-одноденками, які потім зникають, а дороги вже наступної весни сходять разом із снігом.
Понад 90% ремонтних робіт, які виконуються – це усунення ямковості, де найбільші можливості для розкрадання коштів та найменше шансів перевірити якість.
Після такого ремонту дорога вже через 3-4 місяці знову в непридатному для користування стані та знову стає перспективним джерелом збагачення для чиновників та фірм, що займаються таким «бізнесом» і паразитують на бюджетних ресурсах.
Проблема поганих доріг — це проблема систематичного розкрадання бюджетних коштів. Змінити цю ситуацію можна лише зламавши нинішню корупційну систему.